{ "title": "İltihaplı Burun Akıntısı", "image": "https://www.burunakintisi.gen.tr/images/Iltihapli-Burun-Akintisi-97.jpg", "date": "19.01.2024 12:20:25", "author": "Münire Taş", "article": [ { "article": "İltihaplı Burun Akıntısı, Burun çevresinde ve alt çene kemiğinin içinde bulunan, sinüs kanallarının herhangi bir sebeple tıkanma meydana gelir. Bu tıkanma sinüs kanalında salgılanan mukusun enfeksiyon kapması ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Mukus, burun kanallarını nemli tutar, mikropları ve bakterileri tutarak akciğere girmesine engel olur. Burun tıkanıklığına​, kıkırdak veya kemik eğriliği, geniz eti büyümesi, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı soğuk havalarda​ iltihaplı burun akıntısı ilerledikçe sinüzit meydana getirir. Burun içerisinde bulunan sinüs kanalındaki tüyler, çalışmadığı taktirde mukus salgısına tutunan, bakteri ve mikroplar kolayca iltihap oluşturur ve iltihaplı burun akıntısına neden olur. Çoğunlukla hafif bir rahatsızlık olarak bilinir fakat sık tekrarlayan iltihaplı burun akıntısı özellikle çocuklarda görülürse ciddiye alınması gerekir.

İltihaplı Burun Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

İltihaplı burun akıntısı başlama belirtileri, baş ağrısı, yüz ve göz çevresinde ağrıları olarak görülür. Uygun tedavi edildiği takdirde kolayca iyileşme görülür. Kronik hale gelmiş iltihaplı burun akıntısının tedavisi biraz daha zordur. Genellikle, burun tıkanıklığı ve burunda koyu, sarı renkte akıntı. Koku alamama, nefes almada zorluk çekmek, kokulu burun akıntısı ve iştahsızlık, halsizlik, çene ve diş etlerinden sızlama, ağız kokusu, burun kanaması gibi şikâyetler görülebilir.

Alerjik iltihaplı Burun Akıntısı

Alerjik durumlarda hapşırma göz yaşarması, burunda kaşıntı. Deri dökülmesi, göz altına koyuluk meydana gelir.

İltihaplı Burun Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İltihabın göz çevresine yayılması sonucu körlüğe sebep olabilen bir hastalıktır. Bu durumda ağrı göz içinde hissedilir ve göz çevresinde şişme meydana gelir. İlerleyen vakalarda iltihap beyin zarına ve beyin içine yayılarak menenjit gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu gibi durumlarda tedavi titizlikle yapılmalı ve gerekirse cerrahi müdahale yapılması gerekir. Birtakım kolay tedbirler alarak iltihaplı burun akıntısını önlemek mümkün olabilir. Özellikle soğuk havalarda ortamın nem ve sıcaklığına dikkat edilmelidir. Saçların ıslak kalmaması, üst solunum yolu hastalıkları tedavisinde geç kalmamak ilaçları dikkatli kullanılmalıdır. Üst solunum yolu hastalığı olanlar ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Alerjik iltihaplı burun akıntısı tedavisinde öncelikle alerji tedavi edilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler alınması ve ilaçlar kullanılması gerekir.

İltihaplı Burun Akıntısına Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Bir bardak klorsuz suyun içine bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karbonat atarak hazırlanan karışım günde 2 kez uygulanmak suretiyle burun içine çekilir. Bir bardak klorsuz suya bir tatlı kaşığı adaçayı ilave edip 6 veya 7 dakika kaynatılır. Ilındıktan sonra damlalık yardımı ile burun içerisine birkaç damla damlatılır. Kalan adaçayı cam kavanozda muhafaza etmek suretiyle iki gün kullanılabilir.

Adaçayı kaynarken buharını solumak iltihaplı burun akıntısını tedavi eder. Kaynamakta olan iki bardak suyun içine bir büyük soğan dilimlenerek eklenir. Buharı teneffüs etmek suretiyle solunum yapılır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve iltihaplı burun akıntısına iyi gelmektedir.

" } ] }