{ "title": "Sol Burun Akıntısı", "image": "https://www.burunakintisi.gen.tr/images/Sol-Burun-Akintisi-88.jpg", "date": "20.01.2024 17:08:02", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Sol Burun Akıntısı, Uzmanlar, burundan tek taraflı gelen sıvının ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor. Eğer ki akıntıya kötü koku ve burun tıkanıklığı eşlik ediyor ise sebebin araştırılması gerektiğini iletiyor.

Sol Burun akıntısı Sebepleri Nelerdir?

Sol burun akıntısı, alerji nezleyle fazlaca karıştırılmaktadır. Bazen o kadar masum bir sebebi olmayan akıntı hayatınızı tehdit ediyor olabilir. Kafatasımızın bazı kemikleri ince ve hassastır. Birçok etkenden dolayı bu kemik zarar görebilir ya da açıklık tespit edilir. Kilolu kadınlar, tansiyonu olan bireyler daha fazla risk grubunda olarak ifade edilir. Tek taraflı burundan gelen akıntının, şeffaf renkte ve birikebilen kıvamda olması, kişiye göre tatlı ya da tuzlu bir sıvı olması omurilikten geldiği kanısını doğurur. Gece boyu biriken sıvı, eğildiğimizde, namaz kılarken ya da ayakkabımızı bağlarken tek burun deliğinden dışarı akabilir. İşte bu noktada sol burun akıntısı dediğimiz şikâyet menenjitin göstergesi olabilir. Beyin zarı beyni dışarıdaki mikroplardan ve enfeksiyonlardan korur. Zar herhangi bir nedenle zarar gördüğünde, beynin belli bir bölgesinde enfeksiyon ve tahribat olabilir. Buda burunda tek taraflı akıntıya sebep olur. İşte bu durum menenjit olarak tanımlanır. Burun dezenfekte olmayan mikrop ve enfeksiyonlarla çok iç içe bir organdır. Eğer ki burundan gelen sıvının, geldiği yoldan içeri mikrop taşınırsa hayati tehlike yaratır ya da yürüyememe, konuşamama gibi fiziksel aksaklıklara sebep olur. Diğer bir sebep ise çocukluk çağında, burnumuza soktuğumuz yabancı cisimlerin o bölgede sertleşmesi ve burnun belli bölgelerini tıkamasıyla ortaya çıkar. Birçok hasta kötü koku ve burun akıntısı şikâyetiyle doktora başvurur.

Tek Taraflı Burun Akıntısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Travmadan kaynaklanan vakıalarda, kendiliğinden zar yırtıklarının kapandığı görülmüştür. Ancak kendiliğinden oluşan durumlarda ise zarda kendiliğinden kapanma gibi bir durum gerçekleşmez. Sol burun akıntısı, hala devam ediyorsa sıvıdan alınan örnek analiz edilir. İki tip yöntemle tedavi edilebilir. Önceden kafatası açılarak zar onarılırken, şimdi teknolojinin de ilerlemesinden yararlanarak tedavi ediliyor. Burundan endoskopik yöntemiyle girilerek yırtık onarılıyor. Tedavide %90 başarı sağlanmakta ve hasta normal hayatına şikâyetsiz ve risksiz bir şekilde devam edebiliyor.

" } ] }