{ "title": "Su Gibi Burun Akıntısı", "image": "https://www.burunakintisi.gen.tr/images/Su-Gibi-Burun-Akintisi-67.jpg", "date": "21.01.2024 05:58:54", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Su Gibi Burun Akıntısı, su şeklindeki burun akıntısı mutlaka dikkate alınması ve değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Çünkü bu akıntı beyin omurilik sıvısından gelen kaçak şeklinde bir sızıntı olabilmektedir ve tedavinin ihmal edilmesi halinde menenjit nedeni ile hayati tehlike yaratan bir durum halini alabilmektedir. Su gibi burun akıntısı, yani beyin omurilik sıvısı fistülü kemik ve dura defektine bağlı, subaraknoid aralık ile paranazal sinüsler ve nazal kavite arasında meydana gelen ciddi bir sıkıntıdır. Menenjit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden mutlaka zamanında doğru teşhis ve müdahale ile tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü BOS sıvısı kaçağının en karakterize belirtisi su gibi burun akıntısı şeklinde olmaktadır.

Su gibi burun akıntısı nedir, neyin belirtisidir, nasıl tedavi edilir?

Beyin yüzeyinde içten dışa doğru, piamater, araknoid, duramater olmak üzere 3 tabaka bulunur. Piamater ile araknoid arasında beyin omurilik sıvısı BOS bulunur. Araknoid tabaka ve duramater tabakadaki defekt sıvı kaçağına sebep olmaktadır. Beyin omurilik sıvısındaki kaçak, nazal kavite ve paranazal sinüsler ile ilişkili ise bu durumda rinoreye sebebiyet verir. Rinore, herhangi bir sebeple kafa travması geçirmiş olan kişilerin %2-3'lük bölümünde görülen bir durumdur. Kafa travması veya geçirilmiş bir kaza gibi sebeplerin dışında tümörler de bu duruma sebep olabilmektedir.

Beyin omurilik sıvısı kaçağında hastalar çoğunlukla su gibi burun akıntısı şikâyeti ile doktora başvuru yapmaktadır. Çoğu hastaya ilk aşamada gereksiz alerjik rinit teşhisi koyularak yıllarca gereksiz tedaviler izlenmiş olup ayrıca vakit kaybı da yaşanmıştır. Çünkü durum gayet ciddi olup menenjit komplikasyonu ile su gibi burun akıntısı oluşturan beyin omurilik sıvısı kaçağı ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.

Beyin omurilik sıvısı rinoresi en fazla sfenoid sinüsler, prosesus kribriformis, lateral lamellada gözlemlenmiştir. Bu bölgelerde çok daha fazla beyin omurilik sıvısı kaçağı görülmesinin nedeni, kemik lamelin ince olması ve duranın kemiğe çok sıkı biçimde yapışık olmasından kaynaklıdır.

Tek taraflı su gibi burun akıntısı, beyin omurilik sıvısı kaçağının majör semptomudur. Ayrıca tuzlu bir tat diğer şikâyet sebebidir. Ayrıca bu durumda tekrarlayan menenjit atakları da söz konusudur. Ring testi ile BOS kaçağı belirlenebilmektedir.

Beyin omurilik kaçağı olan hastalarda öncelikle konservatif tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu süreç 2 haftalık bir medikal tedaviyi kapsamaktadır. Ama bazı durumlarda hastada menenjit riskinin oldukça yüksek olması nedeni ile doktor direkt olarak cerrahi yöntemi tercih etmektedir. Beyin omurilik sıvısı sızıntıları çeşitli yöntemler ile onarılabilmektedir. Temporal adele fasyası, liyofilize dura, septum kartilaj, konkal kartilaj, fasya lata, adaleli fasyalar bunlardan bazılarıdır.

Su gibi burun akıntısı nedeni olan BOS kaçağı değerlendirilirken ve tanı koyulurken mutlaka hastanın öyküsü dinlenerek daha öncesinde bir travma yaşayıp yaşamadığı belirlenmelidir.
" } ] }