Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde burun akıntısı, bebeklerin burun yapısının yetişkinlere nazaran daha farklı olmasından kaynaklanır. Burunlarını temizleme yeteneği olmadığından bebekler sık sık burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşayabilirler. Burun akıntısı, bebeklerde zaman zaman nefes güçlüğüne yol açabilir ve bu durum bebeklerin konforunu olumsuz etkiler. Bebeklerin burun kanalları yetişkinler ve büyük çocuklara göre daha dar olduğu için solunumu gerçekleştirmek daha zordur. Bebeklerde burun akıntısı basit bir soğuk algınlığından kaynaklanabilir ve bu durumda oluşan burun akıntısı birkaç gün içinde geçer. Ancak uzun süreli akıntılarda mutlaka altta yatan bir nedenin varlığı söz konusudur ve bu akıntılar için tıbbi destek alınması gerekir.

Bebeklerde Burun Akıntısının Nedenleri

Bebeklerde burun akıntısının süresi, akıntının kıvamı ve rengi gibi etkenler, herhangi bir hastalığın tanısında yardımcı belirtilerdir. Eğer burun akıntısı renksiz ve sıvıysa bu normal olarak kabul edilir. Ancak akıntının kıvamı koyu ve rengi farklıysa, beraberinde ateş gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Bebeklerde burun akıntısına neden olabilecek bazı hastalıklar şunlardır:
  • Kulak burun boğaz enfeksiyonları
  • Grip, nezle, üst solunum yolu hastalıkları
  • Sinüzit
  • Alerjik rahatsızlıklar

Bebeklerde Burun Akıntısı Tedavisi

Bebeklerde burun akıntısı, bebeğin konforunu sağlamak amacıyla hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Burun akıntısı altta yatan bir nedene bağlı gelişiyorsa öncelikli olarak bu nedenin tedavisine yönelik önlemler alınmalıdır. Bebek anne sütüyle besleniyorsa, emme sırasında burun akıntısı orta kulağa kadar ilerleyerek enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Orta kulak enfeksiyonu oldukça zor tedavi edilen ve bebeğin huzursuzlaşmasına neden olan ciddi bir hastalıktır. Önlem alınmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bebeklerde burun akıntısı genellikle antibiyotik tedavisi gerektiren bir rahatsızlık değildir. Antibiyotik için akıntıyla beraber enfeksiyon belirtilerinin yaşanması gerekir. Burun akıntısı için evde bazı basit önlemler alınabilir:
  • Bebek anne sütüyle beraber ek gıda alıyorsa, burun akıntısı yaşandığı sürece bol C vitamini içeren besinler verilebilir. Bununla beraber tavuk suyuna hazırlanan çorba burun akıntısına karşı iyi gelir.
  • Eczaneden temin edilen burun tıkanıklığını açan solüsyonlar uygulanabilir.
  • Bebeğin yattığı odanın havalandırılması iyi gelebilir. Odada buhar makineleri kullanılabilir.
  • Bebeğin burnunda biriken salgıların temizlenmesi rahat etmesini sağlar.
  • Bebeğin kaldığı ortamın temizliği kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Bulunduğu ortamdaki kötü hava bebeğin huzurunu bozabilir. Havalandırılmış ortamlar bebekte burun akıntısı ve tıkanıklığı için önemli rol oynar.
  • Bebeğin kullandığı özel eşyaların hijyeni sağlanmalıdır. Burun akıntısı için tedavi yapılıyor, ancak özel eşyalar yeteri kadar temiz değilse tedavi süreci uzayabilir.
  • Burun temizliği için bilinçsiz şekilde burna yabancı madde sokma, bu maddelerle burun temizliği yapmaya çalışmak yanlış bir davranıştır. Bu davranış enfeksiyona zemin hazırlar.
  • Anne sütü alan bebeklerin burun akıntısı döneminde sık aralıklarla emzirilmesi gerekir. Akıntı soğuk algınlığı ya da üst solunum yoluna bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle oluşmuşsa bebeğin sıvı ihtiyacı artar. Anne sütü, bebeğin sıvı ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir besin kaynağıdır.
  • Burun akıntısıyla beraber bebekte burun tıkanıklığı da oluşabilir. Tıkanıklık bebeğin emmesini güçleştirebilir ve beslenmesinde olumsuzluklara neden olur. Bu tıkanıklığı önlemek için burun açılmalıdır. Bebek burundan nefes almakta güçlük çekerek ağızdan almaya çalışır. Bu durumda daha farklı sorunlar meydana gelebilir. Eğer burun akıntısı evde alınan önlemlerle tedavi edilememişse, farklı sorunlara yol açmaması için tıbbi tedavi amacıyla doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Heybet

07 Nisan 2024 Pazar

İyi günler benim 3 buçuk aylık bir bebeğim var.İki gündür burnu çok fazla akıyor ilerleyecek diye çok korkuyorum. Hemen evde kendi yöntemlerimle iyileştirmeye çalışıyorum ama yanlış bir şey de yapmak istemiyorum. Acaba bebeğimin burun akıntısını nasıl keserim?Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Heybet,

Öncelikle geçmiş olsun. Bebeğinizin burun akıntısı konusunda endişelenmeniz doğal. Evde bazı yöntemlerle rahatlık sağlayabilirsiniz ama en doğru adım bir pediatri uzmanına başvurmak olacaktır.

Evde yapabileceğiniz şeyler şu şekilde olabilir:
- Bebeğinizin bulunduğu odanın nem seviyesini artırmak için bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin başını biraz yüksek tutarak uyumasını sağlayabilirsiniz.
- Burun aspiratörü veya tuzlu su damlası kullanarak burnunu temizleyebilirsiniz.

Ancak, bu durum iki günden fazla devam ederse veya bebeğinizin genel sağlık durumunda bir kötüleşme görürseniz mutlaka bir doktora başvurmanız en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Burun Akıntısı Hapşırma Nedenleri?

Burun Akıntısı Hapşırma Nedenleri?

Güncel

Aşırı Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Aşırı Burun Akıntısı Nasıl Geçer?