Her Sabah Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Her Sabah Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Her Sabah Burun Akıntısı

Her sabah burun akıntısı, özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkan burun akıntısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Burun akıntısına nörolojik sebepler de eşlik ediyorsa durum sanıldığından daha ciddi olabilir. Eğer bu durum uzun süredir devam ediyorsa, kişide yorgunluk ve bitkinlik halleri de gözlemlenebilir. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan sabah burun akıntıları gerekli tedavi yapıldığında çözüme kavuşabilir. Ayrıca nemsiz ortamlara gece boyunca maruz kalmak da sabahları burun akıntısına yol açabilir. Bu durumlar giderilebilecek sorunlardır, ancak her sabah oluşan burun akıntısının beyinden gelebilecek bir sıvı olma olasılığı dikkate alınmalıdır.

Her Sabah Burun Akıntısının Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her sabah burun akıntısı, beyin omurilik sıvısından (BOS) kaynaklanıyor olabilir. Bu durum fark edilip gerekli tedavi yapılmazsa hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. BOS sıvısı kaçağı, araknoid, dura kemik ve epitelin tahrip olması sonucu ekstrakranial beyin omurilik sıvısı akımı ile oluşur. Eğer her sabah burun akıntısının sebebi BOS kaçağı ise, bu durum süreklilik arz ettiğinde fistül oluşumuna neden olabilir.

En fazla ön kafa tabanı ile nazal kavite arasında görülen durumda BOS rinoresi ortaya çıkar. Her sabah burun akıntısına sebep olan BOS kaçağı, daha çok kaza, cerrahi girişim ya da kafa travması geçirenlerde görülür. Bu durumların dışında ise genellikle tümörler sonucu meydana gelir.

Her Sabah Burun Akıntısının Tipik Belirtileri

Her sabah burun akıntısının nedeni olan BOS kaçağında tipik belirti, şeffaf ve berrak burun akıntısıdır. Bu durum fark edilmezse menenjit gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir veya hasta gereksiz yere yıllarca rinit tedavisi görebilir.

Her Sabah Burun Akıntısının Tedavisi

Burun akıntısına neden olan BOS fistüllerinin tedavisi medikal ve cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Tanı koyulduktan sonra cerrahi bir yönteme geçilmeden önce yaklaşık 2 haftalık bir süreyle medikal tedavi uygulanır. Medikal tedavinin asıl amacı, fistül tabanındaki BOS basıncını en aza indirmektir. Bu aşamada hasta yatak istirahati yapmalı, fazla ıkınmaktan, sümkürmekten ve öksürme gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınmalıdır. Hastaya sıvı kısıtlaması getirilir ve ilaç tedavisi uygulanır. Bazı cerrahlar, hastada menenjit riskini dikkate alarak medikal tedavi uygulamadan direkt olarak cerrahi yöntemi tercih edebilir. Hastanın hikayesinde bir kaza ya da yaralanma olayı var ise bu durum mutlaka dikkate alınmalıdır. Beyin omurilik sıvısı kaçağı cerrahi yöntemlerle kapatılan hastalarda yine de rekürrens (tekrarlama) veya menenjit riski düşük de olsa bulunabilir. Bu nedenle hasta cerrahi yöntemden sonra da mutlaka uzun süre izlemeye alınmalıdır. Her sabah burun akıntısı ciddiye alınmalı ve mutlaka BOS yönünden incelenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gökhan

23 Temmuz 2024 Salı

Sabahları uyanınca sürekli burun akıntısı yaşıyorum, bunun beyin omurilik sıvısından kaynaklanıyor olma ihtimali beni korkutuyor. Acaba nasıl bir tedavi süreci izlemeliyim ve nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gökhan Bey,

Sabahları yaşadığınız burun akıntısı, genellikle alerjiler, sinüzit veya rinit gibi daha yaygın ve daha az ciddi sebeplerden kaynaklanabilir. Beyin omurilik sıvısı ile ilgili bir sorun yaşıyor olma ihtimaliniz düşük olsa da, bu endişenizi gidermek için bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına görünmenizde fayda var.

Doktorunuz muayene sonrasında size uygun bir tedavi önerebilir. Bu süreçte, evinizdeki toz, polen veya evcil hayvan tüyü gibi alerjenlere dikkat etmeniz ve yeterince su tüketmeniz önemlidir. Ayrıca, yatak odanızı temiz ve havalandırılmış tutmak da sabah burun akıntısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni