Uzun Süren Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Uzun Süren Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Uzun Süren Burun Akıntısı

Uzun süren burun akıntısı, kış aylarında soğuk algınlığı veya grip olduğumuzda sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Eğer burun akıntısı geçici bir süreliyse bu durum olağandır. Ancak, sürekli burun akıntısı oldukça rahatsız edici olabilir. Burun sürekli silindiğinde burun deliklerinin etrafında kızarıklıklar ve yaralanmalar meydana gelir. Bu, hem çirkin bir görüntü oluşturur hem de kişiyi rahatsız eder, özgüvenini zedeler. Sürekli burnunu silmek, kişinin bulunduğu ortama odaklanmasını zorlaştırır. Uzun süren burun akıntısı başka bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bazı kişiler, aşırı hassasiyet nedeniyle bahar aylarında polen veya tozlardan ötürü burun akıntısı yaşayabilirler. Bu nedenle, sürekli burun akıntısı yaşayan kişilerin bir kulak-burun-boğaz doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda, burun akıntısını kesmek için ilaç yazılabilir. Ancak, uzun süren burun akıntısının asıl nedeni belirlenmemişse kullanılan ilaç burun akıntısını kesmeyebilir.

Burun Akıntısı Neden Olur?

  • Soğuk algınlığı ya da grip
  • Mukusun yeterince kalın olmaması
  • Antihistaminikler
  • Alerji
  • Sinüzit

Uzun Süren Burun Akıntısından Kurtulmanın Yolları

Sürekli burun akıntısı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bazı kişilerde ise burundaki mukus sıvısında bulunan reseptörlerin aşırı hassaslaşması nedeniyle burun içine toz girmesi veya kokuya aşırı maruz kalma gibi durumlarda mukus denilen sıvının artmasından kaynaklı akıntı oluşur. Aşırı uyarılan reseptörler bu sıvıyı salgılamayı sürekli hale getirerek vücutta savunma yapar. Bu durumun tıbbi tedavisi için çok fazla yöntem bulunmamakla beraber ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin belli bir süresi yoktur; vücut salgıyı normal seviyeye indirdiğinde tedavi sonlandırılabilir, aksi takdirde ömür boyu ilaç kullanmak gerekebilir. Ayrıca alerjinizi tetikleyen maddelerden ve kokulardan uzak durmanız gerekir. Sinüziti olan kişilerin de burun akıntısından şikayetçi olduğu bilinmektedir. Sinüziti olanların soğuk ve rüzgarlı havalarda dikkatli olmaları gerekir. Dikkat etmenize rağmen akıntı oluyorsa, akıntıyı kesmesi için doktora başvurup ilaç kullanmanız gerekebilir. Geniz eti olan kişilerin de uzun süreli burun akıntısı mevcuttur. Bu kişiler ameliyat olarak uzun süren burun akıntısından kurtulabilirler. Grip veya soğuk algınlığında el temizliğine çok dikkat etmeliyiz. Burnumuzu silmek için kullandığımız peçeteleri sık sık tazelemeliyiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rakiye

15 Nisan 2024 Pazartesi

İyi günler benim yaklaşık 1 aydır burnum akıyor önceleri grip oldum sandım. Doktora gittim grip ilaçları kullandım evde çorbalar içtim dinlendim iyileştiğimi düşündüm kendimi iyi hissediyorum fakat burun akıntım hala geçmedi. Acaba bu uzun süren burun akıntım alerjik bir durum mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Mana

Burun akıntısı genellikle alerjik belirti içerir. Bir şeyleri uzun süre solumak ve akıntıyı engellemek sorunu büyütebilir. En sağlıklı çözüm doktora gitmektir. Baharatlı ve sıcak yemeklerden uzak durun ve yanınızda sürekli mendil taşıyın. Mendili bir kez kullanmaya dikkat edin.

2. Cevap
cevap

Suzidil

Grip olduktan sonra belli bir süre burun akıntısı devam eder. Ama sürekli var ise bu akıntı ya alerjik bir şeydir yada sinüzit olabilir. Kulak burun boğaz doktoruna gidebilirsiniz. Mevsimsel alerjik rinit olmuş olabilirsiniz. Size alerji için ilaç yazar ama akıntınız devam eder alerjik bir şey varsa. İlaç tedavisyle durdurabilir doktor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni