Bebeklerde Öksürük Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Bebeklerde Öksürük Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Öksürük ve Burun Akıntısı

Bebekler, çocuklara ve yetişkinlere göre daha hassas bir bünyeye sahiptir. Bu nedenle, daha sık hasta olmaları oldukça normaldir. Bebekler, doğduktan sonra yeni ortamlarına uyum sağlamak için mücadele ederler. Bu süreçte en büyük görev anne ve babalara düşer. Bebeğin hem fiziksel hem de ruhsal bakımının yanı sıra, hasta olmaması için de çaba sarf edilir. Ancak bazen elde olmayan nedenlerle hastalıkların önüne geçmek zorlaşır.

Özellikle sıkça görülen soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları, bu grup hastalıklar arasında sayılabilir. Üst solunum yolu hastalıklarının çoğu, kendini ateş, burun akıntısı, öksürük ve halsizlik şeklinde gösterir. Bir süre sonra hastalığa başka belirtiler de eşlik edebilir. Bebeklerde görülen öksürük ve burun akıntısının nedeni ne olursa olsun, en kısa sürede çözüme kavuşturulması hem bebeği hem de ebeveyni rahatlatır. Bu nedenle, mutlaka tıbbi ve doğal yöntemler kullanılarak bebek bir an evvel tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Öksürük ve Burun Akıntısına Engel Olmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Uzman Yardımı Almak: Bebeklerde öksürük ve burun akıntısı için atılması gereken en önemli adım, bir uzmandan yardım almaktır. Normal bir sağlık kuruluşunun çocuk doktoruna ya da aile hekimine başvurmanız yeterli olacaktır. Doktor, bebeğinizi muayene ederek gerekli bilgileri alır ve öksürük için mutlaka ciğerlerini dinler. Daha sonra bebeğin yaşı, kilosu, diğer belirtiler ve hastalığın teşhisine göre bu belirtileri iyileştirecek ilaçları reçete eder. Bebeğin bir an önce eski sağlığına kavuşması için önerilen ilaçların düzenli ve verilen talimata uygun olarak kullanılması gerekir. Daha sonra kontrol muayenelerini ihmal etmemek önemlidir.
  • Doğal ve Ek Gıdalar: Bebeklerde öksürük ve burun akıntısının ilaçla tedavisi dışında, başka uygulamalarla da iyileşmesi hızlandırılabilir. Ancak bu uygulamalar, bebeğin yaşına göre değişiklik gösterebilir. Ek gıdaya henüz başlamamış bir bebek için yapılacak en etkili şey, onun bol bol anne sütüyle beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca, rahatlaması için birkaç kaşık ıhlamur da içirilebilir. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçmişse, sağlıklı çorbalar hazırlayarak vücut savunmasını güçlendirebilir ve bol bol meyve yedirebilirsiniz.
  • Burun Temizliği: Bebeğinizin burnundaki mukus miktarı arttıkça nefes alıp vermesi zorlaşır ve öksürük daha da artar. Bu nedenle, bebeğin burnunun temizlenmesi görevi sizlere düşer. Bir burun temizleme aletiyle burnundaki sümüğü alabilirsiniz. Yine evi sık havalandırarak ve havanın kurumasını engellemek için bazı önlemler alınabilir. Örneğin, peteğe ıslak bez koymak gibi.
Ek Bilgiler ve Önlemler

** Bebeklerin bağışıklık sistemini desteklemek için düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek önemlidir. Aşı takvimi de dikkatlice takip edilmelidir.

** Bebeklerin bulunduğu ortamın hijyenik olması, mikroplardan korunmalarını sağlar. Oyuncakların ve diğer eşyaların düzenli temizlenmesi gerekir.

** Bebeklerin kıyafetleri hava koşullarına uygun olarak seçilmelidir. Aşırı sıcak veya soğuk ortamlardan kaçınılmalıdır.

** Bebeklerin bulunduğu ortamın nem oranı kontrol edilmelidir. Çok kuru hava, bebeklerin solunum yollarını olumsuz etkileyebilir.

Sonuç olarak, bebeklerde öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünde, hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmesi önemlidir. Hem tıbbi hem de doğal yöntemlerin dengeli bir şekilde kullanılması, bebeğin sağlığına kavuşmasını hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeffaf Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Şeffaf Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil Burun Akıntısı Tedavisi

Yeşil Burun Akıntısı Tedavisi

Burun Akıntısını Ne Durdurur?

Burun Akıntısını Ne Durdurur?

Balgamlı Öksürük Burun Akıntısı Ne İyi Gelir?

Balgamlı Öksürük Burun Akıntısı Ne İyi Gelir?

Yoğun Burun Akıntısı Nedenleri?

Yoğun Burun Akıntısı Nedenleri?